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BIRMINGHAM CITY COUNCIL 

PUBLIC REPORT 
 

Report to: COUNCIL BUSINESS MANAGEMENT COMMITTEE 

Report of: CITY SOLICITOR 
Date of Decision: 29 MAY 2018 

 
SUBJECT: 
 

 
REQUEST FOR THE USE OF THE COAT OF ARMS 

Wards affected: All 

 

1. Purpose of report:  

 
 
1.1 To consider an application by John Brophy and Roy Shortfor the use of the Coat of Arms 

on Social Media and at charity events. 
  
 

 

2. Decision(s) recommended:  

 
2.1 The Committee is asked to determine the application. 
 
 

 

Contact Officer: Phil Wright 

  
Telephone No: 0121 675 0216 
E-mail address: phil.wright@birmingham.gov.uk 
  

 

Signature: 
 
Chief Officer(s):  
 
Dated:  
 

 

List of Background Documents used to compile this Report: 

 
Email from John Brophy and Roy Short 
. 
 
 

List of Appendices: 
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none 

3. Relevant background/chronology of key events:   
 
Request for the Use of the Coat of Arms by John Brophy and Roy Short 
 
3.1 A request has been received from John Brophy and Roy Short to use the Coat of Arms.  

They have become known as the Birmingham Peaky Blinders as they dress in the 
complete attire of the characters from the TV series and are part the Birmingham tours 
group promoting Birmingham.  They also have taken part in several charity events.  
They have requested that they as Birmingham Peaky Blinders be allowed to use the 
Birmingham Coat of Arms to promote not only Birmingham tours but the City itself on 
their social media and at charity events. 

BACKGROUND IN RESPECT OF THE USE OF THE BIRMINGHAM COAT OF ARMS 
 
3.2      Section 73 of the West Midlands County Council Act 1980 provides that – 
 
 “If any person without the consent of the local authority uses in connection with any 

trade, business, calling or profession any part of the armorial bearings of that authority, 
or any emblem or device closely resembling any such part, in a manner calculated to 
lead to the belief that he displays the part, emblem or device with the approval of that 
local authority, he may at the suit of the local authority be restrained by an injunction 
from continuing to use that part, emblem or device.” 

 
3.3 The Coat of Arms is a dignity granted by Royal Charter and, as such, is not a property 
 right.  The Council cannot therefore license or authorise its use (by others) as such.  All 
 that the Council can do is to indicate whether it has any objection to its use.  If the 
 Council has no objection, then it would be safe to assume that it will not seek to restrain 
 the use by way of an injunction. 
 
3.4 The Committee’s normal practice has been to indicate that the Council would object to 

the use of the Coat of Arms except on materials sponsored or produced by, or closely 
associated with, the Council or in other special circumstances. 

 
 

 


